Pärilikkus või kasvatus?

Nature_vs_Nurture2Tihti satun suhtlema üksikute laste vanematega, kes on millegi pärast mures. Laps ei saa piisavalt kiirelt tähti selgeks, laps on jonnakas või on tal mõni halb harjumus. Tihti imestatakse, et kuidas mina kõike nii rahulikult võtan – nagu kaksikutega peaks olema pidevalt topeltpaanikas.

Aga mul on hakanud tekkima tunne, et kaksikutega on hoopis lihtsam. Me teame ju kõiki neid nalju, kuidas ühe lapsega paanitsetakse üle… Aga kaksikute emad saavad olla ühe lapse vanemad loetud minutid ja sel ajal tavaliselt on piisavalt tegevusrohke, et lihtsad olmeelu mured väga ei häiri.

Ja kui isegi alguses on sebimist ja muresid võibolla veidi rohkem, siis aasta või paariga muutub enamik kaksikute emasid küllaltki flegmaatilisteks – kui nüüd ühemunarakukaksikud kõrvale jätta, siis tegelikult on sul kodus kaks täiesti erinevat last. Ometigi on neil 100% sarnane elukogemus – vähemalt alguses. Ja nii päev-päevalt ja aasta-aastalt hakkad sa vaikselt akstepteerima geneetika ülimuslikkust kõigi erinevate kasvatusmetoodikate ees. Muidugi on asju, mis sõltuvad kasvatusest – need võib kokku võtta ühe sõnaga harjumused. Kas on kombeks korralikult hambaid pesta, kas …. Ausalt öeldes saidki hambapesuga mu näited otsa kuna isegi see on mõjutatud lapse iseloomust.

See, millal su laps lugema hakkab võib mingil määral sõltuda sellest, kui tihti nad sind raamatuga näevad, aga minu lastel on õppimise etapid olnud eri aegadel ja ei saa isegi üldistada, et kas poiss või tüdruk andekam. Üks õppis tähed enne selgeks, teine hakkas enne kirjatähti lugema etc.

Seega tahakski eriti kõigi ühe lapse vanematele rahustuseks öelda – andke endast lihtsalt parim ja laste lapsel omas tempos areneda. Igal lapsel on oma tugevused ja nõrkused ja meie rolliks on neid õpetada iseendast aru saama ja õiget teed leidma. Me ei saa mitte midagi teha iseloomuga, mis on paika pandud emakese looduse poolt ega annetega, mis on päritud pikalt realt esivanematelt. Kui naaber räägib teile, kuidas ta eelkooliealine ajaviiteks Sudokusid lahendab, siis ärge tormake internetipoodi uut äppi downloadima vaid tehke kõigepealt selgeks, mis on valdkond, kus teie laps särab… Muidugi võite ju lapsele seletada ja näidata Sudoku põhimõtteid, kuid kui ta selle vastu huvi ei tunne, siis pole see mitte kasvatuse vaid geneetika pärast.

Ilusat ja stressivaba kooskasvamist teile kõigile ;)