50 asja, mida õpid lapse esimese eluaasta jooksul

 

1. Sul ei ole enam ilmaski aega, et korraks kodust “välja hüpata” või kuskilt natukeseks “läbi hüpata”, nagu oli enne last. (Kui me nüüd just ei räägi rindadest. Sest need hüppavad välja iga natukese aja tagant, kui beebi süüa nõuab, ja kaotavad igasuguse saladuslikkuse. Pane tähele, peagi saabub hetk, mil suhtud ükskõikse õlakehitusega sellesse, kui lähed uksekella peale ust avama ja avastad, et oled kogemata emma-kumma rinna peale lapse söötmist pluusi tagasi panna unustanud.)

2. Sa ei jõua enam kuhugi õigeks ajaks.

3. Sa nutad. Ilma igasuguse põhjuseta.

4. Sul on uus lemmiksoeng: emakrunn. Kannad seda liigutava järjekindlusega – iga päev!

5. Sa hindad kõhulimagamist.

6. Sa hindad magamist!!!!!!

7. Sa õpid väga kiiresti duši all käima. (Tuleb ette, et pead duši alt enne ära tulema, kui vee jooksmagi oled jõudnud keerata.)

8. Sa ei suuda enam beebi öiseid toidukordi lugeda, kui kella 3 hommikul on neid juba 7 või 8 olnud.

9. Tunned end süüdi, kui kasutad RPA-d.

10. Tunned end süüdi, kui pead avalikult imetama.

11. Tunned end süüdi, kui su beebi bussis/tänaval/poes näljaselt nutab.

12. Tunned end süüdi, kui lähed varakult lapse kõrvalt tööle tagasi / jääd pikaks ajaks lapsega koju / tunned, et tahaksid varakult tööle tagasi minna / tunned, et ei tahaks nii peagi veel tööle tagasi minna.

13. Oled kella 9 hommikul söönud juba šokolaadi, küpsiseid, paar saiakest ja mõned kommid. Kuidagi peab ju ärkvelpüsimiseks energiat saama?

14. Tunned end süüdi punkti 13 pärast.

15. Saad teada, mis on tupelihaste harjutused, ning tead sedagi, et peaksid neid tegema – see on nii lihtne, ei vaja treeningriietust, saad neid teha püsti või istudes, diivanil või autoroolis! – aga ei viitsi siiski iialgi neid teha.

16. Tunned end süüdi punkti 15 pärast.

17. Tahaksid aeg-ajalt ise laps olla ja oma ema sülle peitu pugeda.

18. Käitud vahel, nagu oleksid 10 aastat noorem – ehtne pubekas!

19. Tunned end tegelikust 10 aastat vanemana.

20. Avastad endas väiklase viha nende jobude vastu, kes pargivad lastega peredele mõeldud parkimiskohale, ehkki neil lapsi pole, või kasutavad väikelaste vanematele mõeldud kassasid ilma lasteta või kasutavad lihtsalt lõbu pärast lifti, ehkki saaksid vabalt ka trepist minna – nii et sina jääd oma titevankriga ukse taha.

21. Taipad peale aktiivse ja iseteadliku 10-kuuse jõmpsika mähkmevahetust, et oled maha maganud oma tõelise kutsumuse – maadleja!

22. Vaatad tuima ükskõiksusega, kuidas su mudilane tühjendab 40 sekundiga kogu raamaturiiuli – sest sa oled ära teeninud võimaluse istuda need 40 sekundit ja MITTE MIDAGI TEHA!!!!

23. Vaatad vanemaid, kel on mitu väikest last, ja mõtled: “Kuidas?! Miks?!?!”

24. Lakkad toitudesse soola lisamast.

25. Kui märg plekk pole just su põse all, kannatab linade vahetamisega hommikuni oodata. (Jah, said õigesti aru – kui laps öösel piima välja oksendab, kui tal mähe pissi läbi laseb või sul omal rinnad lekivad.)

26. Vahetad seksika pesu millegi taolise vastu:

27. Nutad uudistesaate lugude peale, romantilisi komöödiaid vaadates, kodutute loomade pärast, heategevuskampaaniate peale ja J. Lewise jõulureklaamidest (kus see pingviin… on nii üksik… ma ei või lihtsalt…!) ei hakka parem üldse rääkimagi. (Lihtsalt kujutle korraks, mis siis veel saama hakkab, kui su beebi kunagi lasteaeda läheb ja seal emadepäevaetendusel oravana esineb!)

28. Lause “olin õhtul kaua üleval” tähendab sinu jaoks, et üleval oldi peale 21.00, ja “olin terve öö tegevuses” tähendab midagi hoooooooooopis muud kui vanasti.

29. Taipad, et beebivaba peoõhtu polegi nii ahvatlev, kui pead ikkagi hommikul kell 6 täiesti mittebeebivabalt ärkama.

30. Unistad päevast, mil võid täiesti kohustustevabalt pikutada nii kaua, kui ise tahad. Jeiii, ainult 17 ja pool aastat veel oodata!

31. Ehitad oma päeva üles vastavalt unepausidele. Loomulikult mitte sinu unepausidele, hahaha.

32. Leiad end sageli ütlemas asju, mida su vanemad kunagi sulle ütlesid.

33. Su telefoni mälu on täis beebipilte. Nead end selle pärast maapõhja, kuna seetõttu jäi salvestamata beebi esimene luksumine!

34. Võtad vetsu telefoni kaasa ja tsekkad potil istudes FB-d. Muul ajal pole selleks mahti.

35. Sul pole mahti üldse FB-d tsekata, sest pead oma beebit lõbustama. Ka potil istudes!

36. Sul pole enam õrna aimugi, millega su lastetud sõbrad tegelevad.

37. Tunned end tõelise rokkstaarina, kui suudad oma beebi naerma ajada.

38. Sööd aeg-ajalt valmistoitu, sest pole aega või jaksu tervislikke eineid vaaritada. See pole ju kuritegu!?

39. Tunned end süüdi punkti 38 pärast.

40. Sul on atleedi biitsepts. (Üks. Kas siis vasakul või paremal käel, olenevalt, kummal pool su beebi eelistab kantud olla.)

41. Tunned, et keegi on su elu aegluubis mängima pannud (kui beebi nutab koolikutes või ärkab 9. kord öö jooksul, aga kell näitab ikka ainult 01.58).

42. Tunned, et keegi on su elu “kiirluubis” mängima pannud (kui peate kuhugi jõudma või kui avastad, et appi, juba ta ongi 3-kuune… 6-kuune… aastane!).

43. Püüad saata telepaatilisi sõnumeid, et su beebi laseks sul kasvõi 20 minutit veel magada, kui ta ärkab kell 5 hommikul särasilmsena ja valmina uueks suurepäraseks teguderohkeks päevaks!

44. Oled füüsiliselt ja vaimselt kurnatud. Lisaks endale veel ühe inimolendi elu ja tervise eest vastutamine ei ole lihtne töö.

45. Tunned tugevat tungi viskuda vihasesse võitlusse, kui kellegi teise väike inglike sinu titalt mänguasja ära võtab.

46. Loodad südamest, et sinu laps pole kunagi see vastik väike pärdik, kes teistelt mänguasju ära kisub.

47. Imestad, miks keegi sulle enne lapse saamist ei rääkinud, kui keeruline beebi esimene eluaasta tegelikult on.

48. Vastad mõtlikult kaugusse vaadates: “Seda on keeruline seletada… Aga see on seda väärt!” kui keegi küsib, kuidas on olla väikelapse vanem.

49. Sa ei suuda kuidagi mõista, kuidas saab olla võimalik kedagi nii tohutult armastada nagu sa oma last armastad.

50. Nutad natuke veel. Lihtsalt niisama.